N 49O 48' 28,1'' / E 19O 33' 54,5''

Warto zobaczyć

Facebook Gmina Mucharz

GOKiC Mucharz

Rezerwacja kortów

Koronawirus - informacje i zalecenia

Solidarni z Ukrainą!

100 lat niepodległości

Odwiedziny

Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Ten miesiąc
Ubiegły miesiąc
Wszystkich
393
1476
11907
41037
55305
5961398

Jak na rosół to tylko do Świnnej Poręby

Festiwal rosołu 2015 - zdjęcie

Koło Gospodyń ze Świnnej Poręby, może się pochwalić kolejnym sukcesem kulinarnym. 21 czerwca Panie z KGW reprezentowały na V jubileuszowym Festiwalu Rosołu LGD „Gościniec 4 żywiołów" i kolejny raz wróciły z I miejscem tym razem za Rosół wielosmakowy z ziemniakami.

Kolejny raz ponieważ w 2013 r. Panie z KGW uczestniczyły i zdobyły również I miejsce oraz wyróżnienie i promesę od Małopolskich Cukierników na III Festiwalu Rosołu, który był oceniany przez samego Adama Geslera. Dokonania Pań z KGW ze Świnnej Poręby są tym bardziej warte uznania, iż Festiwale są organizowane na naprawdę wysokim poziomie i oceniane przez dużą grupę specjalistów kulinarnych. KGW ze Świnnej Poręby reprezentowały: p. Janina Chrapek, p. Stanisława Sikora, p. Krystyna Siwek oraz p. Krystyna Byrska.

V jubileuszowa edycja Festiwalu Rosołu odbyła się w podkrakowskim Gdowie. Na festiwalu uczczono minutą ciszy tragicznie zmarłych jurorów IV Festiwalu Rosołu w Łapanowie Grzegorza Komendarka i I Festiwalu w Wiśniczu Hannę Szymanderską. Wśród zaproszonych gości obecnością zaszczycili: Wicestarosta Bocheński Józef Mroczek, Wójt Gminy Gdów Zbigniew Wojas, Wójt Gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, Pełnomocnik Starosty ds. polityki senioralnej Jan Kulig.

W V Festiwalu Rosołu wystartowały drużyny, które były oceniane w następujących kategoriach: Amatorzy, Profesjonaliści, Szkoły Gastronomiczne oraz Goście.
Jurorami V festiwalu byli:

1.Jerzy Poznański – przewodniczący jury – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
2.Andrzej Pawlas – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
3.Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji „Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju ( II w Polsce Medical Spa & Wellness )
4.Sylwester Lis – Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa
5.Karol Górka – Szef Kuchni hotelu Tatra w Zakopanem
6.Łukasz Grabowski – Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
7.Jakub Kasiński – właściciel i szef kuchni „DeGusto Catering"
8. Grażyna Kubik – szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie w kategorii „profesjonaliści" z poprzedniej edycji festiwalu.
9. Jan Kulig – członek zarządu LGD „Dolina Raby"
10. Józef Zając – sekretarz gminy Gdów

Festiwal był również ubogacony występami artystycznymi min. lokalnych zespołów oraz kapel regionalnych.

Patronat honorowy objęli:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki
Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa
Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn

Kolor i tekst

Warto zobaczyć

Gospodarka odpadami komunalnymi

Ogłoszenie spoza Gminy Mucharz

Aktualna jakość powietrza

Gminny Portal Mapowy

System Informacji Przestrzennej

RODO - polityka prywatności

Zwierzaki poszukują właścicieli

Środki zewnętrzne pozyskane przez Gminę Mucharz

Termomodernizacja Szkoły Podstawowej im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Mucharzu

Czyste Powietrze

Dolina Karpia

Sprawdź - jak załatwić sprawę

WFOŚiGW

Igrzyska Europejskie Kraków 2023