N 49O 48' 28,1'' / E 19O 33' 54,5''

Warto zobaczyć

Facebook Gmina Mucharz

Nasi harcerze na obozie w Pogorzelicy. Obóz Hufca Ziemi Wadowickiej ZHP

GOKiC Mucharz

Rezerwacja kortów

Koronawirus - informacje i zalecenia

Solidarni z Ukrainą!

100 lat niepodległości

Odwiedziny

Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Ten miesiąc
Ubiegły miesiąc
Wszystkich
753
954
14155
49741
65961
6646336

Jak na rosół to tylko do Świnnej Poręby

Festiwal rosołu 2015 - zdjęcie

Koło Gospodyń ze Świnnej Poręby, może się pochwalić kolejnym sukcesem kulinarnym. 21 czerwca Panie z KGW reprezentowały na V jubileuszowym Festiwalu Rosołu LGD „Gościniec 4 żywiołów" i kolejny raz wróciły z I miejscem tym razem za Rosół wielosmakowy z ziemniakami.

Kolejny raz ponieważ w 2013 r. Panie z KGW uczestniczyły i zdobyły również I miejsce oraz wyróżnienie i promesę od Małopolskich Cukierników na III Festiwalu Rosołu, który był oceniany przez samego Adama Geslera. Dokonania Pań z KGW ze Świnnej Poręby są tym bardziej warte uznania, iż Festiwale są organizowane na naprawdę wysokim poziomie i oceniane przez dużą grupę specjalistów kulinarnych. KGW ze Świnnej Poręby reprezentowały: p. Janina Chrapek, p. Stanisława Sikora, p. Krystyna Siwek oraz p. Krystyna Byrska.

V jubileuszowa edycja Festiwalu Rosołu odbyła się w podkrakowskim Gdowie. Na festiwalu uczczono minutą ciszy tragicznie zmarłych jurorów IV Festiwalu Rosołu w Łapanowie Grzegorza Komendarka i I Festiwalu w Wiśniczu Hannę Szymanderską. Wśród zaproszonych gości obecnością zaszczycili: Wicestarosta Bocheński Józef Mroczek, Wójt Gminy Gdów Zbigniew Wojas, Wójt Gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, Pełnomocnik Starosty ds. polityki senioralnej Jan Kulig.

W V Festiwalu Rosołu wystartowały drużyny, które były oceniane w następujących kategoriach: Amatorzy, Profesjonaliści, Szkoły Gastronomiczne oraz Goście.
Jurorami V festiwalu byli:

1.Jerzy Poznański – przewodniczący jury – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
2.Andrzej Pawlas – ekspert kulinarny, współautor książki „Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego", prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku
3.Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji „Słoneczny Zdrój' z Buska Zdroju ( II w Polsce Medical Spa & Wellness )
4.Sylwester Lis – Szef Kuchni kompleksu Bukovina Terma Hotel Spa
5.Karol Górka – Szef Kuchni hotelu Tatra w Zakopanem
6.Łukasz Grabowski – Szef Kuchni sali bankietowej Allegra, członek zarządu Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
7.Jakub Kasiński – właściciel i szef kuchni „DeGusto Catering"
8. Grażyna Kubik – szefowa zwycięskiej drużyny kucharek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Łapanowie w kategorii „profesjonaliści" z poprzedniej edycji festiwalu.
9. Jan Kulig – członek zarządu LGD „Dolina Raby"
10. Józef Zając – sekretarz gminy Gdów

Festiwal był również ubogacony występami artystycznymi min. lokalnych zespołów oraz kapel regionalnych.

Patronat honorowy objęli:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki
Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa
Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn

Kolor i tekst

Warto zobaczyć

BIP

Wybory prezydenckie 2025

Przystąpienie do sporządzenia planu ogólnego Gminy Mucharz

Gospodarka odpadami komunalnymi

Ekointerwencja

Podatki

Sesja na żywo

Wybory samorzadowe

Wybory do Parlamentu Europejskiego

Wybory Sołtysów oraz wybory członków Rad Sołeckich 2024

Pogoda

Aktualna jakość powietrza

Gminny Portal Mapowy

System Informacji Przestrzennej

RODO - polityka prywatności

Zwierzaki poszukują właścicieli

Środki zewnętrzne pozyskane przez Gminę Mucharz

Termomodernizacja Szkoły Podstawowej im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Mucharzu

Czyste Powietrze

Gminny Punkt Operator „Czyste Powietrze"

Dolina Karpia

Sprawdź - jak załatwić sprawę

WFOŚiGW

Igrzyska Europejskie Kraków 2023