Benefis kulinarny z dziada pradziada
W sobotę 4 czerwca 2016r. Koło Gospodyń Wiejskich z Mucharza zrealizowało zadanie pn. „Benefis kulinarny Z dziada pradziada", dofinansowane z LGD „Gościniec 4 Żywiołów".
W siedzibie GOKiC w Mucharzu przeprowadzono warsztaty kulinarne, w których udział wzięło 10 kobiet. Na etapie rekrutacji uczestnicy dostarczyli staropolskie przepisy i wg nich przygotowano potrawy. Końcowym rezultatem kulinarnych zmagań była degustacja, w której udział wziął również p. Paweł Paździora, wiceprezes Zarządu LGD „Gościniec 4 Żywiołów".
Na stole znalazł się staropolski bigos, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, pierś z kurczaka w marynacie, zupa gulaszowa, kotlety ziemniaczane, razowe kluski, młode ziemniaczki z koperkiem, surówka marchewkowa, drożdżowy cynamonowiec.
W ramach grantu zakupiono art. spożywcze potrzebne do przyrządzania dań oraz żeliwny kociołek, w którym przygotowano jedną z potraw – zupę gulaszową. Gospodynie z Mucharza chętnie wzięły udział w Benefisie, a nagrodą była dla nich integracja oraz możliwość spotkania się w gronie znajomych.
Benefis kulinarny (foto J. Siemieniec)