N 49O 48' 28,1'' / E 19O 33' 54,5''

Warto zobaczyć

Facebook Gmina Mucharz

GOKiC Mucharz

Rezerwacja kortów

Koronawirus - informacje i zalecenia

Solidarni z Ukrainą!

100 lat niepodległości

Odwiedziny

Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Ten miesiąc
Ubiegły miesiąc
Wszystkich
682
5185
10515
48898
49563
5913954

Zdrowe żywienie

Zdrowe żywienie

Wiadomo od dawna, że zdrowe, prawidłowe i właściwe odżywianie jest ważne dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia.

Pozwala uniknąć wielu chorób które są wynikiem zbyt małego lub nadmiernego spożywania określonych składników pokarmowych. Najczęściej występujące choroby tego typu to:

  • choroby układu krążenia
  • nadciśnienie tętnicze
  • cukrzyca typu 2
  • otyłość
  • kamica nerkowa
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
  • osteoporoza
  • oraz niektóre choroby nowotworowe.

Niewłaściwe odżywianie może także prowadzić do ograniczenia możliwości przyswajania wiedzy, osłabienia koncentracji uwagi oraz do przewlekłego zmęczenia.

W dzisiejszych czasach dużym problemem są choroby przewlekłe rozwijające się z powodu przejadania się. Nie mniej niebezpieczne dla zdrowia może być niedożywienie prowadzące do niedoborów pokarmowych. W pełnym pośpiechu czasach musimy pamiętać o tym, że sposób w jaki się odżywiamy ma wpływ na nasze zdrowie.

Kilka zasad zdrowego żywienia

Regularne odżywianie

W ciągu dnia należy spożywać przynajmniej 3 podstawowe posiłki ( śniadanie, obiad, kolacja) i dobrze jest dołączyć dwie przekąski ( II śniadanie i podwieczorek). Jeśli regularnie spożywamy posiłki to zapewniamy stały dopływ glukozy do organizmu co chroni nas przed nagłym i nieprzyjemnym uczuciem głodu, nad którym trudno zapanować. I tak bronimy się przed spożywaniem dużych posiłków zawierających nadmiar kalorii.

Różnorodność posiłków

Im większa różnorodność diety, tym więcej substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych zostanie dostarczonych do organizmu. I stąd żadne suplementy dietetyczne nie mogą zastąpić dobrze zbilansowanej diety. Powinno się dążyć do tego aby głównym żródłem witamin były produkty żywnościowe.

Unikanie nadmiernych ilości i cholesterolu

Choć od tej zasady też są odstępstwa. Bo o ile ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego rzeczywiście warto mieć pod kontrolą, o tyle już spożywanie tłuszczów roślinnych i ryb jest korzystne dla naszego zdrowia. Warto jest zamienić tłuste mięsa i wędliny na tłuste ryby morskie, smalec i masło na oleje roślinne lub miękkie margaryny, a śmietanę na odtłuszczony jogurt.

Spożywanie warzyw i owoców

Warzywa i owoce to bardzo dobre źródło licznych witamin i składników mineralnych. W trzech głównych posiłkach powinny się znaleźć szczególnie warzywa z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie i wody a małą zawartość tłuszczu. Błonnik rozpuszczalny w wodzie znajduje się także w owocach i odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki lipidowej. Jednak z powodu dużej zawartości cukrów prostych osoby mające problem z nadwagą i otyłością nie powinny ich spożywać więcej niż 300 gram dziennie.

Spożywanie węglowodanów i nasion roślin strączkowych

Źródłem tak zwanych zdrowych węglowodanów jest m.in. chleb z mąki z pełnego przemiału, makarony razowe, ryż brązowy, płatki owsiane. Produkty zawierające zdrowe węglowodany są także bardzo dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie. W otrębach i suchych nasionach roślin strączkowych jest zawarty błonnik nierozpuszczalny, który w znacznym stopniu przyczynia się do właściwej pracy przewodu pokarmowego.

Picie wody

65 – 70 % naszego ciała stanowi woda co świadczy o tym jak jest bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu. Należy pamiętać o tym, by pić wodę małymi porcjami i nie dopuścić do uczucia pragnienia, bo to jest sygnał świadczący o odwodnieniu.

Nadmiar soli

Sód zawarty w soli jest niezbędnym składnikiem w organizmie człowieka ale jego nadmiar może się przyczynić do wystąpienia wielu zaburzeń, przede wszystkim nadciśnienia tętniczego. Unikamy produktów o dużej zawartości soli do których należą m.in.: konserwy mięsne, koncentraty zup i sosów, dania gotowe, frytki, chipsy, paluszki i solone orzeszki itp. Ilość soli w diecie można ograniczyć usuwając solniczki ze stołu, zamiast soli używając ziół, unikając mieszanek przyprawowych, wybierając produkty świeże i z małą zawartością soli.

W Przedszkolu Prowadzonym Przez Zgromadzenie Sióstr Pasjonistek w Mucharzu zasady zdrowego żywienia są stosowane już od kilku lat. Dzieci bardzo szybko przyzwyczajają się do zdrowych posiłków i nabywają dobrych nawyków żywieniowych. Nasze Panie w kuchni starają się aby posiłki były nie tylko zdrowe ale też smaczne i estetycznie podane. Dzieci mają również same możliwość przyrządzania zdrowych przekąsek np.: robienie soków, sałatek, kanapek.

  • Opracowała: Jolanta Jabłońska

 

 

 

Kolor i tekst

Warto zobaczyć

Gospodarka odpadami komunalnymi

Ogłoszenie spoza Gminy Mucharz

Aktualna jakość powietrza

Gminny Portal Mapowy

System Informacji Przestrzennej

RODO - polityka prywatności

Zwierzaki poszukują właścicieli

Środki zewnętrzne pozyskane przez Gminę Mucharz

Termomodernizacja Szkoły Podstawowej im. Ojca Świętego Jana Pawła II w Mucharzu

Czyste Powietrze

Dolina Karpia

Sprawdź - jak załatwić sprawę

WFOŚiGW

Igrzyska Europejskie Kraków 2023