Pani Marszałek Sejmu RP na zaporze w Świnnej Porębie
18.09.2015 r. Pan Wacław Wądolny Wójt Gminy Mucharz wziął udział w uroczystym wmurowaniu kamienia węgielnego pod Inkubator Kuchenny, który ma powstać w starej szkole na Bugaju Zakrzowskim w Gminie Stryszów. Następnie zwiedzono zaporę w Świnnej Porębie.
Inkubator Kuchenny
Uruchomienie obiektu realizowane jest w ramach projektu „Produkt Lokalny Małopolska- rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu współpracy.
Realizatorem całego przedsięwzięcia jest „LGD Gościeniec 4 żywiołów", którego Gmina Mucharz jest członkiem oraz „Fundacja Partnerstwo dla Środowiska" z Krakowa. Inkubator kuchenny ma być gotowy już w przyszłym roku. Obecnie działają dwie tymczasowe kuchnie produkcyjne: w Domu Kultury w Świnnej Porębie, której specjalnością jest chleb i wypieki, oraz w Szkole w Stroniu , gdzie kuchnia specjalizuje się w przetwórstwie owocowo-warzywnym.
Uroczystość wmurowania kamienia węgielnego poprzedzona była dwudniową konferencją pt. „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej". Temat o tyle ważny, iż w nowym okresie programowania w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 przewidziano środki finansowe na powstawanie inkubatorów kuchennych.
Na zaporze w Świnnej Porębie
Po zakończeniu uroczystości goście zwiedzili również zaporę w Świnnej Porębie. Była Pani Małgorzata Kidawa Błońska – Marszałek Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej, Pani Dorota Niedziela Wiceminister Środowiska oraz Pan Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego. Korzystając z okazji Wójt Gminy Mucharz przypomniał, że przed zakończeniem budowy zapory konieczne jest wykonanie drogi przez Zagórze i przekazanie działek gminie pod Centrum Rekreacyjno-sportowe „Jaszczurówka". To główne postulaty, których domaga się nasza gmina. (T.Chmielarz-Bryndza)
Więcej informacji:
Foto P. Piwowarczyk