Benefis kulinarny z dziada pradziada

Benefis kulinarny z dziada pradziada

W sobotę 4 czerwca 2016r. Koło Gospodyń Wiejskich z Mucharza zrealizowało zadanie pn. „Benefis kulinarny Z dziada pradziada", dofinansowane z LGD „Gościniec 4 Żywiołów".

W siedzibie GOKiC w Mucharzu przeprowadzono warsztaty kulinarne, w których udział wzięło 10 kobiet. Na etapie rekrutacji uczestnicy dostarczyli staropolskie przepisy i wg nich przygotowano potrawy. Końcowym rezultatem kulinarnych zmagań była degustacja, w której udział wziął również p. Paweł Paździora, wiceprezes Zarządu LGD „Gościniec 4 Żywiołów".

Na stole znalazł się staropolski bigos, pieczeń wieprzowa w sosie własnym, pierś z kurczaka w marynacie, zupa gulaszowa, kotlety ziemniaczane, razowe kluski, młode ziemniaczki z koperkiem, surówka marchewkowa, drożdżowy cynamonowiec.

W ramach grantu zakupiono art. spożywcze potrzebne do przyrządzania dań oraz żeliwny kociołek, w którym przygotowano jedną z potraw – zupę gulaszową. Gospodynie z Mucharza chętnie wzięły udział w Benefisie, a nagrodą była dla nich integracja oraz możliwość spotkania się w gronie znajomych.

Benefis kulinarny (foto J. Siemieniec)

DSC_0080.jpeg tn_DSC_0082.jpg tn_DSC_0083.jpg

tn_DSC_0088.jpg tn_DSC_0101.jpg tn_DSC_0113.jpg

tn_DSC_0122.jpg tn_DSC_0126.jpg tn_DSC_0129.jpg

tn_DSC_0131.jpg tn_DSC_0135.jpg tn_DSC_0141.jpg

tn_DSC_0144.jpg tn_DSC_0145.jpg tn_DSC_0147.jpg

tn_DSC_0152.jpg tn_DSC_0157.jpg tn_DSC_0158.jpg

tn_DSC_0162.jpg tn_DSC_0164.jpg tn_DSC_0165.jpg

tn_DSC_0170.jpg tn_DSC_0173.jpg tn_DSC_0175.jpg

tn_DSC_0186.jpg tn_DSC_0189.jpg