Spotkanie Kultur Kulinarnych Polski i Irlandii
Koło Gospodyń Wiejskich ze Świnnej Poręby reprezentowało Gminę Mucharz na wyjeździe kulinarnym do Irlandii.
Koło Gospodyń Wiejskich ze Świnnej Poręby reprezentowało Gminę Mucharz na wyjeździe kulinarnym do Irlandii, gdzie w ramach projektu współpracy międzynarodowej dwóch polskich Lokalnych Grup Działania „Gościńca 4 Żywiołów i „Dolina Raby” oraz odpowiednika LGD w Irlandii Lectrim Development Company, zorganizowane zostało dla społeczności irlandzkiej, „Spotkanie Kultur Kulinarnych Polski i Irlandii”.
Zaprezentowano 15 naszych tradycyjnych potraw, m.in. rosół z makaronem, schabowy z kapustą, pierogi (różne smaki), łazanki, paszteciki, kwaśnicę, ciasta drożdżowe z kruszonką, itp. Panie z KGW Świnnej Poręby przygotowało swoje lokalne produkty: „poleśniki z barszczem czerwonym oraz babeczki z nadzieniem toffi”. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem, nie tylko wśród Irlandczyków, byli i Niemcy, Anglicy, Szkoci, ale i również stęsknieni za polskimi smakami rodacy pracujący w Irlandii. Goście wracali po dokładki i zachwalali nasza wyroby, więc chyba naprawdę smakowało, bo wszystko szybko znikało z talerzy. Również LGD z Irlandii prezentowało swoją tradycyjna kuchnię, mogliśmy więc posmakować irlandzkich specjałów. Dużą popularnością cieszy się tu kaszanka, stanowiąca „typical irish breakfast”. Nasze panie zadbały także o odpowiednią oprawę spotkania i zaprezentowały się w pięknych regionalnych strojach. Nie zabrakło również i śpiewu.
W ramach naszego pobytu mieliśmy okazję zobaczyć Inkubator w Drumshambo. „Irlandzkie” LGD wykorzystało stare zabudowania po podupadłej fabryce przetworów, do utworzenia inkubatora przedsiębiorczości, w którym młode firmy, przy wsparciu i na preferencyjnych warunkach, mogą rozwijać swoje małe biznesy. I tak, zobaczyliśmy mały browar, produkcję irlandzkiego wiski J oraz firmę produkującą gotowe dania obiadowe i sery.
Lectrim położony jest w środkowo-zachodniej Irlandii. Są to typowo wiejskie tereny, gdzie miejscowa ludność zajmuje się głównie hodowlą owiec i bydła. To zielona kraina jezior.
Mamy nadzieję, że rozsmakowaliśmy Irlandczyków polską kuchnią i współpraca będzie się rozwijała w przyszłości. (TC)
Spotkanie Kultur Kulinarnych Polski i Irlandii