Warsztaty kulinarne

Polsko-słowackie gotowanie - warsztaty kulinarne, 15 marca 2014

Warsztaty kulinarne powoli dobiegają końca. 12 spotkań minęło w mgnieniu oka. Jeszcze tylko trzy soboty dzielą nas od zakończenia warsztatów, w których łącznie uczestniczy 28 Pań z Mucharza i Ochodnicy. Podczas zajęć można poznać kuchenne tajniki, jak np. odpowiedzi na pytania: Czy ziemniaki do gotowania wrzucamy do zimnej czy gorącej wody? Lub czy grzanki, do zupy krem, smażymy na małej czy dużej ilości tłuszczu?

Oprócz tego Panie poznały nowe smaczne przepisy oraz wymieniały się własnymi. Wszystkie uczestniczki warsztatów umieją już robić babeczki z różnymi nadzieniami oraz pasty do jajek i na kanapki. Poznały też nowe pomysły na nadziewanie roladek i rolad oraz na nowe ciasta. Dodatkową atrakcją była ostatnia wizyta Pań ze Słowacji, wspólne gotowanie i wymiana przepisów w języku polsko–słowackim przebiegała sprawnie i radośnie. Wszyscy nie mogą odczekać się kolejnej takiej wizyty. Uśmiech na twarzach nigdy nie znika a puste talerze po degustacjach świadczą o tym, że na warsztatach jest nie tylko wesoło ale i smacznie.

Wszystkie informacje dotyczące bieżących działań w ramach projektu znajdują się na stronie internetowej www.mucharz.pl.

Biuro projektu znajduje się w Urzędzie Gminy Mucharz

  • Mucharz 226
  • 34-106 Mucharz
  • 33 876 14 83
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Zobacz także:


Warsztaty kulinarne, 18 stycznia 2014 r.

18 stycznia b.r. ruszyły warsztaty kulinarne dla mieszkanek Gminy Mucharz, które chcą podjąć działalność agroturystyczną lub gastronomiczną. Od września 2013 r. Gmina Mucharz wraz ze słowacka Gminą Ochodnica realizuje projekt "Piękno niejedno ma imię - współpraca polsko-słowacka", który współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w 85% oraz z budżetu państwa w 10% za pośrednictwem Euroregionu Beskidy w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007 -2013. Głównym celem projektu jest pobudzenie aktywności kobiet do międzypokoleniowej i międzynarodowej współpracy.

Za nami już Polsko-Słowacki Festiwal Pieroga, podczas którego nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze pierogi. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, a wszyscy, którzy przybyli na Festiwalu mogli degustować do woli pyszne pierogi oraz zabrać ze sobą polsko-słowacki kalendarz „Nowy obraz dawanych miejsc", w którym każdy miesiąc ukazuje dawne i nowe miejsca z Gmin Mucharz i Ochodnicy.

Już niebawem przepisy na polskie i słowackie pierogi będą dostępne na stronie internetowej Gminy Mucharz www.mucharz.pl w zakładce dotyczącej projektu, jak również w formie „Polsko-Słowackiej Księgi Pieroga", która udostępniana będzie dla wszystkich chętnych w Urzędzie Gminy w Mucharzu.
Następne zadanie w projekcie, to wydanie mapki turystyczno-edukacyjnej „Szlakiem Mucharskiego Powsinogi". Mapka zostanie przekazana do szkół Gminy Mucharz w celu zachęcenia dzieci i młodzieży do poznawania swoje małej ojczyzny. Trwają prace nad albumem "Śladami przeszłości w Gminie Mucharz", który opisuje dzieje Gminy Mucharz na przestrzeni 760 lat od lokacji Mucharza (1264-2014), której rocznica przypada w tym roku.

18 stycznia b.r. ruszyły warsztaty kulinarne dla mieszkanek Gminy Mucharz, które chcą podjąć działalność agroturystyczną lub gastronomiczną. Podczas warsztatów poznają one sposoby na smaczne i niedrogie wyżywienie turysty, dzięki czemu zwiększą swoje możliwości podjęcia aktywnej działalności gospodarczej. Zajęcia bazować będą na obsłudze turysty, ale również będą przewidywać wspólną naukę przepisów słowackich i polskich. Na pierwszych zajęciach, po zapoznaniu się z zasadami BHP, Panie ruszyły do kuchni i zmagały się z przepisami kulinarnymi zadanymi przez prowadzącą warsztaty. Efekty ich pracy były zarówno smaczne jak i miłe dla oka, czego potwierdzeniem są załączone zdjęcia.

Warsztaty kulinarne (foto B. Łopata)